מוטיבציה - איך לייצר מוטיבציה פנימית?
מהי מוטיבציה או מהי הנעה?
תחושה חמקמקה כזו, לעיתים היא פורצת מאיתנו מבלי שנצטרך לעשות דבר, המון פעמים נרצה שתהיה לנו אבל היא נעלמת ובדרך כלל אין לנו מושג מה לעשות כדי להחזיר אותה.
בעיברית פרוש המילה מוטיבציה הוא הנעה, היכולת לפעול, להתחיל תהליך אבל מהיכן היא מגיעה, איך מייצבים אותה וגורמים לה להישאר קבועה.
לכל אחד מאיתנו היו תקופות של חוסר מוטיבציה, לפעמים החוסר הוא ריגעי ותלוי מצב רוח ולפעמים החוסר מעיד על תהליך ריגשי יותר עמוק וכדאי לשים לב.
אם בשחיקה עקב עבודה לא ממלאת ולא מספקת, אם כתוצאה מזוגיות בה הצרכים שלנו לא באים לידי מימוש כפי שהיינו רוצים או אם באיזו משימה שנראית לנו גדולה ומעבר לכוחותינו ויכולותינו. בסופו של יום, כולנו חווינו מתישהו חוסר במוטיבציה.
אם ננסה לחקור ולקבל מענה דרך התאוריות נבין כמה דברים :
1. המטרה של הפעולות שלנו תמיד תהיה להגביר הנאה באיזו שהיא צורה.
2. פעולה גם אם היא לא נעימה תבוצע שוב ושוב ותהפוך להרגל כאשר מיד לאחריה יגיע חיזוק חיובי.
3. נוכל להוסיף אתגרים ותהיה לנו מוטיבציה רק כאשר הצרכים הבסיסיים שלנו של אוכל, מזון וביטחון ממולאים.
4. ההבנה שלנו את הסיטואציה והערכה שלנו כמה נצליח בה. ככל שהערך העצמי שלנו יציב וגדול יותר ואנחנו סומכים על עצמנו תגבר המוטיבציה שלנו למגוון האתגרים.
5. ככל שאנחנו מודעים יותר לאיך המשימה או האתגר שעומד לפנינו ישפיעו עלינו כך המוטיבציה תגדל עוד יותר.
פנימית וחיצונית, סוגים שונים של מוטיבציה
כאשר נפיק הנאה מפעולה מסוימת נרצה לחזור עליה, הנעה לפעולה כזו היא הנעה פנימית. איזה דחף פנימי לפעול על מנת להרגיש טוב או להרגיש סיפוק, הנעה מסוג זה היא יציבה ולא מתערערת מאוד בקלות אבל דורשת את כל ההבנה של הסעיפים הנ״ל.
הנעה חיצונית היא כשאר נרצה להרוויח משהו כמו ילד שמסיים שיעורים מהר יותר כדי לראות טלוויזיה. או, כאשר נפחד ממשהו ונמשיך באותו קו של הדוגמא: כמו ילד שיסיים שיעורים כי הוא מפחד מהעונש של המורה בבית הספר. ההנעה החיצונית פחות יציבה כי אנחנו מתרגלים מאוד מהר גם לפרס וגם לעונש.
מה עושים כשאין מוטיבציה?
כאשר אין לנו מוטיבציה אנחנו מן הסתם, פחות עושים, פחות מבצעים ולכן לא נחווה את ההנאה של סיום פעולה או את הרצון להמשיך ולפעול. היעדר מוטיבציה גורם ללופ של חוסר מוטיבציה שאכן לא פשוט לצאת ממנו. נרגיש שאנחנו דחיינים, נרגיש לא יעילים ולעיתים אף נחווה דיכאון.
בתהליך הטיפולי נרצה להבין לעומק איפה התאוריה פוגשת אותנו באופן אישי, מתי היתה מוטיבציה ומה החוסר שלה כיום מלמד אותנו.
נשאל שאלות בלי לפחד, נבין שרגעים מסוימים ללא מוטיבציה הם מאוד טבעיים וננסה לחקור איפה אנחנו ממוקמים על אותו הרצף שבין טבעי ונורמלי לקושי תפקודי משמעותי יותר.