top of page
נרקיסיזם - מערכת יחסים נרקיסיסט

נרקיסיזם - מערכת יחסים עם נרקיסיסט

נרקיסיזם
בואו נעשה את זה יחד!
פרטים ליצירת קשר

מחכה לשמוע מכם

או שפשוט תתקשרו :)

טלי, ראשון לציון

"תודה!

מבית עם שתיקות, נתקים ובעיקר יחסים שמבוססים על חשבונאות הפכנו לבית מתקשר, קליל, מלא שמחה כמו החיים.נכון, היו רגעים לא קלים, הייתה דרך לא פשוטה אבל עשינו את זה.

הליווי שלך priceless, ככה פתאום באמצע החיים בזכות שנייה של אומץ להרים טלפון ולהתייעץ התחלנו תהליך שלך היה ברור איך הוא יגמר ולנו נשאר רק להאמין ולהידבק בתחושת המסוגלות שהחדרת בנו.

אז תודה ושוב תודה"

מהו נרקיסיזם?

על פי המדריך לאבחון וסטטיסטיקה של הפרעות נפשיות (DSM) אשר מגבש את הקריטריונים לאבחון נרקיסיסטיות ההפרעה מתקיימת כאשר יש דפוס קבוע המתחיל בשלבי הבגרות המוקדמת. 
מאפייני הדפוס על פי המדריך הם:

1. לנרקיסיסט תחושה של חשיבות עצמית מופרזת. 
הערכה גבוהה מהמציאות עצמה של מגוון הכישורים ההתנהגותיים והקוגניטיביים
פלוס הציפייה מהסביבה להכרה בעליונות של אותם כישורים והתנהגויות.

2. הנרקיסיסט יתעסק ויפנטז המון על ההצלחה שלו, על היופי שלו או על העליונות שלו משאר בני האדם. הדגש כאן הוא על מושג הפנטזיה.
3. הנרקיסיסט יאמין שהוא יחיד במינו ואין כמוהו בצורה קיצונית מאוד. בנוסף הוא יאמין שרוב האנשים לא עליונים כמוהו ולכן לא יבינו אותו. 

4. הנרקיסיסט יתעסק בקיצוניות בלהשיג הכרה או התפעלות מסביבה המקיפה אותו.

5. הנרקיסיסט ירגיש שהוא זכאי לפריבילגיות מיוחדת ושונות משאר הסביבה שלו, תהיה לו תחושה פנימית של ״מגיע לי יותר״ אשר כמובן לא מותאמת לסביבה.

6. הנרקיסיסט יפתח דפוס קבוע של  שימוש בסובבים אותו על מנת לקדם את עצמו או את המטרות החשובות שלו. 

7. הנרקיסיסט לא יהיה מסוגל לחוש אמפטיה כלפי הסובבים שלו. הוא בעצם לא מסוגל מבחינה ריגשית להבין או להכיר רגשות של אחרים פרט לעצמו.

8. הנרקיסיסט מרבה להתעסק בקנאה בחייו. 
יפגין קינאה עזה באופן משמעותי בחיי היום יום או שיהיה בטוח שהסובבים אותו מרבים לקנא בו.

9. יהירות מאוד בולטת.

‏DSM-V (2013) American Psychiatric Association: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fourth Edition. Washington DC: American Psychiatric Press

מערכת יחסים עם נרקיסיסט

לעיתים קרובות מגיעות נשים בזוגיות ותיקה או חדשה ושואלות האם בעלי נרקיסיסט?
בתקופה האחרונה הביטוי נרקיסיזם על הטיותיו מאוד שכיח. 
ניתן למצוא המון ״עובדות״ שמסתובבות, גם בשיח פנים מול פנים וגם און ליין בנוגע לנרקיסיזם הביטוי, בנוגע להפרעה הנרקיסיסטית ואפילו לסיפור המיתולוגי עצמו יש כמה גרסאות.

המכנה המשותף של כל הגרסאות הוא יופיו החיצוני של נרקיס או אם תרצו, נרקיסוס ע״פ המקור היווני. 
ואכן, גם בחיים הנרקיסיסטים לעיתים יהיו נאים חיצונית. אך מה שבטוח, תמיד הם יהיו למראית עין לפחות מקסימים, חביבים, יודעים להתאים עצמם אל הסיטואציה ובעיקר להקסים את רובו הגדול של מי שעומד מולם.
הפרט השני החשוב להבין הוא שלנרקיסיסטים אין כוונה רעה לפגוע באחר. אומנם הפגיעה בבן או בת הזוג של הנרקיסיסט תהיה חמורה וכמובן תלויה בחומרת ההפרעה הנרקיסיסטית עצמה. אבל, מדובר באנשים שאין בהם כוונת זדון (בניגוד לפסיכופתים) 
הם תוצר של חווית הזנחה חמורה מאוד בילדות 
על ידי הוריהם או על ידי הדמות המטפלת.
לא כל מי שהוזנח יהיה נרקיסיסט אך ההפרעה הזו היא אחת מהתוצרים.
כאשר ילד חווה בדידות גדולה, כאשר המבוגרים בעולמו לא משמעותיים עברו, לא יודעים לשקף, לתת ביטחון, להחמיא וכו׳ הילד גדל עם חוסר מאוד גדול כמו בור פנימי שאי אפשר לעולם למלא אותו.
כאן אפשר למצוא את הקשר לסיפור המיתולוגי שבו נרקיסיסט לא נענה לחיזורי הנשים והיכולות הבין אישיות שלו לא קיימות הוא מצליח לתקשר עם העולם רק כשהעולם או במקרה הזה הנהר משקף לו את בבואתו. כך הנרקיסיסטים לא יכולים להבין רגש או תחושה בצורה מעמיקה אצל האחר, הם לא חוו אמפטיה ולכן לא מסוגלים להראות אותה כלפי חוץ.
עוד פרט חשוב הוא שיש גרסאות בהן נרקיס לא מת מיד. הוא מגיע לנהר, רואה את בבואתו במים ושואל מי שם? ועונה לו אקו הנימפה שקוללה בעצמה ולה יש יכולת רק לחזור על הדברים שהיא שומעת ולכן היא עונה לו מי שם?
נבין מהמשך הסיפור שאישיות נרקיסיסטית יכולה לקיים זוגיות אך היא צריכה הד מדויק מאוד! 

אז כן מערכת יחסים עם נרקיסיסט יכולה לעבוד
תלוי כמובן בנתוני הפתיחה ורמת המודעות:

1.  נתוני הפתיחה או במילים אחרות- רמת ההזנחה ההורית והמודעות העצמית לסיפור החיים.
2. נתוני הפתיחה של בת הזוג. בהכרח הנרקיסיסט יצטרך את אקו בשביל זוגיות, השאלה כמה היא יכולה להיות הד עבורו ובמקביל לא לאבד את עצמה בקשר, להיות מאוד יציבה וחזקה.
לסיכום!
* נרקיסיזם כפשוטו תכונת אישיות שניתן לעבוד איתה. לא כל      נרקיסיסט הוא אישיות מאוד מסוכנת שעדיף להתרחק ממנה.
* אבל!! אם אתם בתוך מערכת כזו כדאי מאוד לפתוח עיניים ולהבין לעומק מהיכן מגיעה הסטייה הנרקיסיסטית ואיך כדאי להתמודד איתה כדי לקיים מערכת יחסים נורמלית יחסית או איך כדאי לצאת ממנה תוך כדי מזעור נזקים.
# לנרקיסיזם יש תכונה מיוחדת והיא יכולה להידבק מאוד בקלות לפסיכופתיה. 
באזורים הללו מדובר בלא פחות מסכנת חיים במקרה של פרידה.
בבקשה התייעצו עם איש מקצוע על מנת לקבל הדרכה כיצד לצאת ממערכת כזו.

הפרעת אישיות נרקיסיסטית

כולנו צריכים פידבקים חיוביים מהסביבה ואנחנו פורחים כאשר מחמיאים לנו, מתייחסים אלינו וכשהסביבה רואה אותנו, הצורך שלנו להיראות (mirroring) הוא צורך בסיסי. 
במילים אחרות כולנו נרקיסיסטים ברמה מסוימת והצורך הזה בריא לנו.
בשונה מרוב האנשים, אצל הנרקיסיסטים האישיות תהיה מאורגנת סביב תחזוקת הערך העצמי שלהם בעזרת חיזוקים ואישורים מהסביבה באופן קיצוני.
הכוונה היא שאנשים אלו ירגישו מזויפים ולא אהובים לא משנה מה. 
הם ירגישו ריקנות ידאגו שהם לא תקינים או לא מתאימים. התחושה הפנימית תהיה קשה מאוד ותלווה בהמון פחד, בושה, קנאה וחוסר ביטחון מאוד גדולים. 
העניין הוא שכלפי חוץ כל התחושות הללו לא יבואו לידי ביטוי והסביבה דווקא תחווה את הנרקיסיסיט כבטוח בעצמו, הוא יתהדר ביכולותיו ובכישרונותיו ללא הכרה וללא התחשבות בסביבה מבחינת התרומה שלה. 
הנרקיסיסט יעשה לאופי שלו אידאליזציה ברמה גדולה מאוד תוך כדי דגש על העליונות שלו לעומת הסביבה. 
מקור ההפרעה היא בילדות המאוד מוקדמת כאשר האם או האב לא היו פנויים לראות את הילד, לעשות אידיאליזציה לכישרונות שלו ופשוט לאהוב אותו איך שהוא 
ולכן, בנקודה הזו נוצר חסך מאוד גדול והם מתהלכים כל החיים עם הצורך הזה באישור מהסביבה שאותו הם מבקשים לקבל על ידי האדרה עצמית.
בטיפול האישי ארצה לעזור להם לקבל את הסביבה שלו ללא שיפוטיות וללא נצלנות וזאת על ידי קבלה עצמית וחמלה עצמית (אני מספיק, אני טוב)
ומצד שני לאהוב מבלי לעשות אידיאליזציה 
ובתוך כל זה לחוות את רגשותיו בכנות בלי בושה.

bottom of page